2014-04-27 11:10:58• hírek • refszatmar.eu, Szatmar.ro

Mikola toronymagasan nyert

A Szatmár-Láncos templomhoz tartozó Kálvineumban, szombaton délután 15 órától megszervezték a Kopácsi István nevével fémjelzett egyházmegyei szintű egyháztörténeti vetélkedőt.

Rácz Ervin erdődi református lelkész nyitotta meg igei gondolatokkal az elődöntőt, a 25. zsoltár első két versét tolmácsolva. Nem az a lényeg, ki a nyertes, hanem az, hogy ki a győztes - mondta a lelkész, mert a vetélkedőnek meglesz a nyertese, de fontosabb kérdés az, hogy odatartozzunk-e ahhoz, akihez énekelhettük nemrég: „Győzelmet vettél, ő feltámadott!" (232. ének) Ezután ismertették a verseny menetét: hatvan írásbeli kérdésre kellett válaszolni, minderre hetven perc állt a csapatok rendelkezésére. A vetélkedő anyaga két részre oszlott: Kálvin János és Bocskai István életére. Kálvin 450 évvel ezelőtt, 1564. május 27-én hunyt el, 410 éve pedig kezdetét vette a győztes kimenetelű Bocskai féle szabadságharc.

Nagy kérdés volt, hogy megtudják-e szorongatni az utóbbi években szinte minden egyházmegyei vetélkedőn sziporkázó mikolai ifjakat. A válasz egyértelmű: nem, Mikola toronymagasan nyert (54,5 pont). Feljövőben vannak azonban az ombodiak (41,5), akik megelőzték az eddig szinte állandó ezüstérmes erdődieket (36,66). A házigazda láncosiak épphogy lecsúsztak a dobogóról (35,5), őket a kültelkiek (33,4) követték, a szatmári egyházmegye 45 gyülekezetéből pedig az előkelő hatodik helyet a kisbábonyiak érték el.

Két hét múlva Erdődön az első négy helyezett: Mikola, Ombod, Erdőd és Láncos csapata méretkezhet meg a megyeközi döntőn, melyre minden fiatalt, így az elődöntőn résztvevőket is szeretettel várják a szervezők. Az jelenlevő hat csapat tagjai mindenképpen gazdagodtak, mert mégjobban megismerhettek két csodálatos, Krisztusra mutató történelmi alakot: Kálvint és Bocskait. Köszönet a Szatmár-Láncos templom gyülekezetének, akik szívesen, szeretettel fogadták az ifjakat. A csapatok felkészítő lelkészeinek is jár a gratuláció, hiszen számos egyéb dolog mellett, odaálltak a fiatalok mellé, hogy lássák az egyháztörténelmen keresztül is, honnan jönnek, és így biztosabb, szilárdabb, gyökeresebb jövő elé nézhetnek ebben a szélfutta világban.

Az egyháztörténeti vetélkedő résztvevői

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: